Sastojci:
Za kore:– 3 jaja
– 15 kašika šećera
– 15 kašika ulja
– 15 kašika mlijeka
– 15 kašika brašna
– 4 kašike kakaoa
– 1 prašak za pecivo
Za fil:
– 5 dcl vode
– 150 gr šećera
– 2 pudinga od čokolade
– 100 gr čokolade
– 500 gr očišćenih višanja
Preliv:
– 2,5 dcl slatke pavlake
– 100 gr čokolade
Priprema:
Prvo skuhati fil: U posudu staviti 4 dcl vode i 150 gr šećera da se kuha. Umutiti 1 dcl vode i 2 pudinga od čokolade, dodati u vodu i šećer i kuhati da se zgusne.Tijesto za kore: Umutiti 3 žumanca sa 15 kašika šećera, 15 kašika ulja, 15 kašika mlijeka, 15 kašika brašna, 4 kašike kakaoa ,1 prašak za pecivo i umućena 3 bjelanca.
Pleh veličine 20×35 cm premazati uljem i posuti brašnom.
U pleh staviti 1/2 tijesta i peći 10-ak minuta samo da se malo zapeče, pa po zapečenoj kori rasporediti 500 gr očišćenih višanja, preko višanja izrendati 100 gr čokolade, preko čokolade rasporediti mlak fil od kuhana pudinga.Preko pudinga staviti drugu polovinu tijesta i sve skupa peći na 170 stepeni.
Kad se kolač ispeče i ohladi staviti preliv.
Na tihoj vatri kuhati da se sjedini ( ne smije da provrije) 2,5 dcl slatke pavlake i 100 gr čokolade. Kad se dobro ohladi preliti kolač.
Izvor: www.coolinarika.com