Kolač sa jagodama i čokoladom



Sastojci:
Kore:
6 jaja
6 kašika šećera
5 kašika brašna
2 kašike kakaoa
4 kašike mleka
1 prašak za pecivo
80 gr crne čokolade
Krem:
600 ml mleka
6 kašika gustina
150 gr šećera
200 gr margarina
1 kašika ekstrakta od vanile
500 gr jagoda
Glazura:
220 gr crne čokolade
80 ml slatke pavlake ( ili 6 kašika ulja za običnu glazuru )
Priprema:
Uključiti rernu na 170 stepeni.
Ulupati penasto belanca pa dodati šećer, nastaviti mućenje pa dodavati žumanca i mleko.
Umešati otopljenu čokoladu.
Na kraju dodati brašno, kakao i prašak za pecivo i sve istresti u obložen pleh 30 x 40 cm ili 20 x 30. Ukoliko uzmete veliki pleh od rerne onda pečen biskvit sečete po širini, a ukoliko uzmete manji pleh onda koricu sečete vodoravno da se dobiju dve tanke.
Pomešati gustin, šećer i malo hladnog mleka a ostatak staviti da provri.
Zakuvati pa mešati dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre, staviti foliju i ostaviti da se ohladi.
Ulupati penasto margarin i dodati mu ohladjen “puding”.
Umutiti pa dodati ekstrakt vanile i opet umutiti.
Koru isprskati po želji mlekom, naneti pola fila, iseckane jagode pa opet pola fila i odgore poklopiti drugom korom.
Otopiti čokoladu na pari sa slatkom pavlakom ili uljem i preliti kolač.
Ostaviti nekoliko sati u frižideru pa poslužiti.
Prijatno.
Previous
Next Post »