Sastojci
biskvit:
9 jaja
9 kašika šećera
9 kašika mljevenih oraha
3 kašike brašna
1/2 praška za pecivo
FIL 1.
100 gr mljevenih oraha
200 gr šećera u prahu
150 ml mlijeka
150 gr putera
4 banane
FIL 2.
600 ml mlijeka
2 pudinga od vanilije
200 gr šećera u prahu
150 gr putera
4-5 banana
dekoracija:
300 ml vrhnja za šlag
oko 50 gr čokolade za kuhanje
Priprema
1.
Polupamo jaja i odvojimo bjelanca od žumanaca. U žumanca dodamo 4 kašike šećera. Dobro umutimo: i bjelanca ulupamo sa 5 kašika šećera u čvrst snijeg. Pažljivo sjedinimo i dodamo brašno, prašak za pecivo i mljevene orahe. Obložimo veliki četvrtasti pleh papirom za pečenje i istresemo polovinu smjese. Pečemo 15 tak minuta na 200 C. Na isti način ispečemo još jednu koru!
2.
Fil 1: 150 ml mlijeka zagrijemo, pa prelijemo mljevene orahe. Prohladimo, pa dodamo puter izmiksan sa šećerom u prahu. Mutimo mikserom!
3.
Fil 2: Prokuhati 500 ml mlijeka, pa dodamo puding umućen sa 100 ml mlijeka. Gotov puding prohladiti, pa dodati puter sa šećerom u prahu. Izmiksati.
4.
Pečenu koru premazati polovinom 1. fila, Redamo 2 banane i uvijemo u rolat. Na isti način uvijemo i drugi rolat.
5.
Siječemo rolate i poredamo ih umjesto dna kalupa za tortu.
6.
Filujemo polovinom 2. fila.
7.
Preko fila poredamo isječene banane.
8.
Na banane nanesemo ostatak 2. fila.
9.
Zatim poredamo isječene rolate pripremljene od drugog biskvita.
10.
Ohladiti tortu u frižideru. Zatim odkloniti kalup i cijelu tortu premazati umućenim šlagom i posuti ribanom čokoladom.
150 ml mlijeka
150 gr putera
4 banane
FIL 2.
600 ml mlijeka
2 pudinga od vanilije
200 gr šećera u prahu
150 gr putera
4-5 banana
dekoracija:
300 ml vrhnja za šlag
oko 50 gr čokolade za kuhanje
Priprema
1.
Polupamo jaja i odvojimo bjelanca od žumanaca. U žumanca dodamo 4 kašike šećera. Dobro umutimo: i bjelanca ulupamo sa 5 kašika šećera u čvrst snijeg. Pažljivo sjedinimo i dodamo brašno, prašak za pecivo i mljevene orahe. Obložimo veliki četvrtasti pleh papirom za pečenje i istresemo polovinu smjese. Pečemo 15 tak minuta na 200 C. Na isti način ispečemo još jednu koru!
2.
Fil 1: 150 ml mlijeka zagrijemo, pa prelijemo mljevene orahe. Prohladimo, pa dodamo puter izmiksan sa šećerom u prahu. Mutimo mikserom!
3.
Fil 2: Prokuhati 500 ml mlijeka, pa dodamo puding umućen sa 100 ml mlijeka. Gotov puding prohladiti, pa dodati puter sa šećerom u prahu. Izmiksati.
4.
Pečenu koru premazati polovinom 1. fila, Redamo 2 banane i uvijemo u rolat. Na isti način uvijemo i drugi rolat.
5.
Siječemo rolate i poredamo ih umjesto dna kalupa za tortu.
6.
Filujemo polovinom 2. fila.
7.
Preko fila poredamo isječene banane.
8.
Na banane nanesemo ostatak 2. fila.
9.
Zatim poredamo isječene rolate pripremljene od drugog biskvita.
10.
Ohladiti tortu u frižideru. Zatim odkloniti kalup i cijelu tortu premazati umućenim šlagom i posuti ribanom čokoladom.